Lugn i stormen – vi pratar välfungerande grupper med Mattias Forsberg

Vad är likheten mellan en Skelleftehamnsbo och en nybliven projektledarkonsult? Vi vet inte riktigt, men vårt senaste tillskott Mattias Forsberg är båda delarna. Vi lämnar över ordet till Mattias och hoppas bringa klarhet i frågan.

Hej Mattias! Vad är du för något?

– Hej! Jag är ursprunligen en Skelleftehamnsbo som nu är Umebo och projektledare, och för stunden är jag ute hos BAE Hägglunds i Örnsköldsvik i mitt första uppdrag för Engaleda.

Trevligt! Hur har din väg mot projektledarskapet sett ut?

– Vägen hit började redan 1994 då jag började jobba som montör på Volvo Lastvagnar, för att därefter vara truckförare under ett antal år. Jag hade egentligen inga ledarskapsambitioner då, men fick höra av min chef att om jag inte sökte en tjänst som arbetsledare så skulle han skicka in min ansökan åt mig haha. Så några dagar senare blev jag arbetsledare! Den rollen hade jag sen i tio år, fram till 2022.

– Från 2022 har jag arbetat i en liknande roll som production team leader på Cytiva, och därifrån hittade jag sedan hit till Engaleda.

Det låter som att du trivs i roller med ansvar för grupper. Vad tror du är viktigt att ta med sig in i rollen som projektledare?

– För mig har det varit viktigt att först ha lärt mig och tränat mig att leda en grupp människor, för att därefter ta mig an projekt. Jag tror att det är svårare att gå åt andra hållet, då det ändå alltid handlar om människor, och att leda projektet utan att ha förmågan att leda människorna blir snabbt svårt. Människorna som grupp är kärnan för mig. Jag gillar verkligen att lyfta fram hela gruppen, att se till att de känner sig delaktiga i både arbetet och inte minst resultatet.

– Men överhuvudtaget så tror jag att det behövs någon som ser hela perspektivet. Ser hela pusslet. Det både möjliggörs av, och kräver, att projektledaren har mer information och därför mer insyn i olika delar och varför det ser ut som det gör.

– Ofta tror jag att det kan bildas växande frustration i en grupp då olika människor har olika bilder av situationen och börjar dra åt olika håll, och därför blir motståndare till varandra i praktiken. Det omöjliggör framfart, och det leder till ännu mer frustration. Jag tror att lösningen är så enkel som en inställning och vilja hos gruppen att lösa saker och att jobba för gruppens bästa, och en projektledare som konsekvent lyckas skapa den känslan i sina projekt gör stor skillnad.

Spännande! Hur gick klivet till konsult hos Engaleda till?

– Först var jag faktiskt helt ointresserad av rollen när jag bara såg en jobbannons! Men till slut träffade jag ändå Engaleda, och det kändes som en otroligt bra matchning i verkligheten.

– Det fanns såklart vissa saker jag oroade mig för innan jag tog steget till konsultrollen, och jag ville ha lite mer kött på benen innan jag beslutade mig.

– En viktig faktor var att prata med andra som gjort samma resa, vissa till och med från samma företag som mig. Att de kunde intyga att Engaleda verkligen levde den kultur och de värderingar som uttrycktes kändes väldigt betryggande.

– En annan oro jag hade med livet som konsult var risken att bli intvingad i projekt eller hos företag som inte alls matchade mina verkliga kunskaper, erfarenheter och utvecklingsmål, bara för att få ut mig på ett uppdrag. Engaleda var väldigt tydliga med att det fanns ett ömsesidigt intresse för att uppdragen skulle funka i praktiken och inte bara på pappret, och det har jag verkligen känt sedan dess också.

Härligt! Vad ser du mest fram emot nu när du är på plats?

– Jag gillar att sprida lugn i ett projekt genom att strukturera upp informationen och prioriteringarna, och det hoppas jag kunna bidra med i mina uppdrag här också. Det ska också bli kul att lära känna mina nya medarbetare och de jag jobbar med i projekten, jag känner redan av en vilja från alla att göra sitt bästa, och det är något jag uppskattar. Alla har olika kapacitet och olika saker de är duktiga på, men alla kan göra sitt bästa. Det skapar en bra miljö.

Tack Mattias! Vi känner tydligt att en ökad struktur och tydlig prioritering lagt sig som ett behagligt täcke över landet med din närvaro. Lycka till i projekten!

Dela denna artikel
Kopiera URLKopierad!

Boka ett möte

Boka ett möte

info@engaleda.se
info@engaleda.se
+46 70 266 14 00
+46 70 266 14 00
Östra Rådhusgatan 8B, 903 26 Umeå
Östra Rådhusgatan 8B, 903 26 Umeå

Senaste artiklarna

Se alla artiklar