Rätt material på rätt plats i rätt tid – vi pratar flöden med Joakim Larsson
Hur får man flöden att flöda, och vart går egentligen gränsen mellan produktion och logistik? Det och mycket mer hoppades vi få svar på när vi pratade med Joakim Larsson, ny konsult på Engaleda som inlett sin tid hos oss med en tid hos BAE Systems Hägglunds.
Hej Joakim! Hur hamnade du här?
– Det är den logiska följden av 25 år i branschen. Nej, men senaste åren har jag arbetat med olika typer av teknikroller på Cytiva, först som produktionstekniker och sedan projekttekniker, följt av tre år som logistiktekniker. Innan dess har jag arbetat som bland annat logistikkoordinator och med sekvensering/3PL.
Hur skiljde sig rollerna som produktionstekniker och logistiktekniker?
– Produktionstekniker supportar egentligen produktionen och ser till att de har rätt förutsättningar att producera enligt de behov som finns. Målet är att skapa en både säker, ergonomisk, effektiv och förutsägbar produktion.
– Logistikteknikerrollen handlar om att säkerställa en säker och ergonomisk arbetsmiljö för logistikpersonalen samt att säkerställa att rätt material är på rätt plats i rätt tid, och till rätt pris. l gränslandet mellan produktion och logistik är dialog och samarbete kritiskt, och där finns otroliga vinningar att göra om man lyckas.
I vilken roll kliver du nu in i uppdraget på BAE Systems Hägglunds?
– Just nu är jag produktionstekniker! Men det är en föränderlig situation och min roll är fortfarande i en process att anpassas till både företagets behov och min kompetens och erfarenhet. Jag känner otroliga möjligheter och en stark vilja att nyttja allas kompetenser, då omvärldsläget ställt höga krav på snabb expansion med bibehållen kvalitet och säkerhet för verksamheten.
Spännande! Vad bidrar du med till BAE Systems Hägglunds?
– Det känns redan att jag är till stor nytta med min erfarenhet från produktions- och logistikroller. I grunden ligger värdet mycket i att effektivisera produktionen, det påminner om förbättringsprocesser jag varit med i tidigare.
– Tiden det tar för att producera är egentligen ganska fast, det är störningarna som kan jobbas bort. Och där kommer jag in – i att kartlägga dem och ta bort dem i så stor utsträckning som möjligt. Tidigare har jag varit med i att reducera tiden för störningar i produktion med upp till 50 procent, och där finns det såklart ett ganska stort värde.
Hur känns det att ha tagit klivet över till att arbeta som konsult?
– Jag tycker faktiskt inte att det är någon jätteskillnad. Den största skillnaden är nog tryggheten i att jag alltid har ett nätverk av otroligt kompetenta personer på Engaleda, varav vissa kan vara hos samma kund, som kan stötta mig i olika situationer.
– Vare sig det handlar om att ta reda på de vanliga lunchtiderna hos kunden eller få snabbt svar från någon med erfarenhet från ett visst system, så är det otroligt värdefullt för både mig och kunden. Genom att ta in en konsult så får företaget egentligen tillgång till ett helt nätverk av experter.
Till sist, hur känns livsbalansen för dig i din nya vardag?
– Den känns bra! I början var det lång pendeltid, då det i början är svårt att jobba på distans eller på tåget – det behövdes utbildas eller hanteras olika saker på plats. Då blev det väldigt långa dagar. Men nu när jag är mer insatt så finns det ofta meningsfulla arbetsuppgifter att göra på tåget eller hemifrån, och även om jag föredrar att vara på plats så är det praktiskt med flexibilitet. Det kan vara så enkelt som att tågen är inställda en förmiddag, då kan jag fortfarande bidra på distans.