Vi pratar automation och det plötsliga livet som konsult med Adam Israelsson

Vi pratar automation och det plötsliga livet som konsult med Adam Israelsson
Vi pratar automation och det plötsliga livet som konsult med Adam Israelsson

Att saker fungerar är positivt, hävdar många, men vem är det egentligen som ser till att allt fungerar? Vi har med oss vårt senaste tillskott Adam Israelsson som hjälper oss reda ut begreppen kring automation.

Hej Adam! Hur hamnade du här egentligen?

– Det är en lång historia, men senast kommer jag från elva år hos Umeå Energi som drifttekniker, automationstekniker och till sist projektledare.

– Jag har haft koll på Engaleda ett tag och alltid varit nyfiken och intresserad på företaget, och nu kändes det helt rätt att ta klivet till konsult och till Engaleda.

Härligt, välkommen! Hur känns det att plötsligt vara konsult, och vad innebär den rollen för dig?

– Det är mycket nya intryck med både ny roll och nya kollegor, och att ta klivet till konsult efter elva år som fast anställd på ett kommunalt bolag kräver att jag ställer om hjärnan lite.

– För mig har det överhuvudtaget känts som att vissa människor är födda konsulter så att säga, och det har jag aldrig sett mig själv som. Att ta det klivet har därför varit något som jag nästan kunnat vara lite rädd för – hur ska jag lyckas sälja in mig själv?

– Det var en stor anledning till att jag valde Engaleda när det väl var dags, det känns som att det finns personer här som är duktiga på att lyfta fram människor och egenskaper, och det kommer nog hjälpa mig när jag ska hitta min inre konsult! Jag får både lära mig av de som är riktigt duktiga på det här, och samtidigt känner jag att jag får forma min egen version av rollen, och det känns riktigt bra.

Kul, vi tror starkt på framtiden! Hur gick det till när du tog dig från Skellefteå och skolbänken till Umeå och automationsteknik?

– Det har faktiskt varit väldigt naturliga hopp hela vägen. Jag har gått från en prova-på-kurs på Chalmers i maskinteknik på sjön, som slutade med att följa med ett containerskepp tur och retur till USA, till att sen utbilda mig till drifttekniker och jobba i den rollen i fem år. Sedan fanns plötsligt ett behov av en automationstekniker, och någon hade hört ryktas att jag läst automation på gymnasiet, och innan jag visste ordet av hade jag en ny roll.

– Efter en sväng som projektledare kände jag dock att jag saknade rollen som automationstekniker och känslan av att vara mitt i projekten, och i samma veva insåg jag att Engaleda och rollen som konsult var lösningen.

Vi är glada att du hittade hit! Vad blir din roll här?

– Här hoppas jag kunna ha en roll som delprojektledare inom automation. Eller ja, det finns alltid en uppsjö av titlar, men det är någon form av automationsingenjörstjänst som passar mig bäst, tror jag! Jag älskar som sagt att vara mitt i projekten, att vara med från projektstart till mål, från början till slut.

Vad tror du är viktiga egenskaper för din roll?

– Jag tror det krävs en förmåga att se lösningar i situationer, att se både skogen och vägen genom den trots alla träd. I min erfarenhet så går det mesta att lösa, och det är tur i och med att önskemålen ofta är väldigt specifika. En pump ska till exempel bete sig precis så här och så här, men bara under exakt vissa förutsättningar, och det är viktigt att det blir rätt då fel kan bli både dyra och inte minst farliga.

– Att vara systematisk i sitt arbete är också viktigt, du behöver en hög förmåga att sätta dig in i situationen och den unika miljön när du startar ett uppdrag. Det är alltid intressanta utmaningar då i princip alla företag har helt olika lösningar – även med samma utgångspunkt och problem så kan verktygen byggas helt olika, och resultera i helt olika gränssnitt att arbeta i. Att ha ett systemtänk då är en förutsättning för att snabbt kunna jobba effektivt.

Vad gör ditt arbete för skillnad för kunden?

– En duktig automationsingenjör som är med från grunden kan göra skillnad som räknas i många miljoner. Det handlar ofta om att sätta upp system som fungerar långsiktigt, och inte bara är en snabbfix för stunden, så att det inte sen havererar eller bara blir väldigt dyrt när delar behöver kopplas på, bytas ut eller förändras i framtiden. Ofta är det sådana saker som i ett tidigt skede kan förhindra enorma skenande kostnader för verksamheten längre fram.

– Jag ser automationsrollen lite som knutpunkten mellan IT och den fysiska maskinen som faktiskt gör någonting. Både maskiner och IT-miljön måste utvecklas och förändras, och i min roll ser jag till att det sköts smart och systematiskt.

Härligt! En sista fråga, vilken typ av uppdrag drömmer du om nu?

– Det är alltid kul att vara med från början, hos en kund som både förstått utmaningarna och ser möjligheterna, kanske till och med tänkt så långt som en standard att arbeta utifrån. Då spelar det inte så stor roll om det är en fabrik som gör lastbilar eller en fjärrvärmeproducent, det jag tycker är det fina med automationsrollen är just att möta något nytt att bli duktig på.

– Det finns kanske en gräns någonstans som jag inte hittat än, men det är verkligen en stor del av det roliga för mig att få prova nya branscher och lära mig helt nya saker.

Tack Adam! Vi håller tummarna att allt går som på räls för både dig och för alla möjliga system i framtiden.

Dela denna artikel
Kopiera URLKopierad!

Boka ett möte

Boka ett möte

info@engaleda.se
info@engaleda.se
+46 70 266 14 00
+46 70 266 14 00
Östra Rådhusgatan 8B, 903 26 Umeå
Östra Rådhusgatan 8B, 903 26 Umeå

Senaste artiklarna

Se alla artiklar