Varje projekt behöver en tolk – Ann-Kristin hjälper oss reda ut begreppen
Projekt där alla förstår varandra och jobbar mot samma mål är inte bara effektiva, utan även trevliga att arbeta i. Därför är vi särskilt glada att vi idag ska få lära känna Ann-Kristin Viklund, ett av våra nyaste tillskott och en stjärna på att hålla projekt på rätt köl.
Hej Ann-Kristin! Vad sysslar du med egentligen?
– Hej! Titeln varierar! Men vare sig jag för stunden är business analyst, system analyst, testare eller projektledare så gör jag egentligen samma sak: Jag skapar effektivitet i projekt och hjälper olika kompetenser att prata samma språk.
– En lite längre förklaring är att jag jobbar väldigt mycket med människorna i projekt, att förstå dem, förstå deras processer, utmaningar och önskemål, och att få dem att förstå andras synsätt. Att samla krav, förväntningar, och olika förståelser, och sedan knåpa ihop en bra lösning som alla förstår på samma sätt.
– Ibland känner jag mig nästan som en tolk – även om vi alla pratar svenska eller engelska så är det ibland helt olika språk ändå, och det är en av de sakerna jag bidrar till att effektivisera. Det är en utmaning på alla platser där det finns olika roller och kompetenser, och därmed olika sätt att se på samma sak.
Intressant! Hur blev du expert på detta?
– Jag kommer ursprungligen från industrin, i grunden är jag faktiskt maskiningenjör. Efter min utbildning började jag på Volvo i en förbehandlingsprocess för lastbilshytter, och efter några år hade jag tagit mig in i tillräckligt mycket systemfrågor för att IT-avdelningen skulle fråga om jag ville hoppa över dit. Det har varit en ganska organisk process.
– Jag tycker helt enkelt att det är väldigt roligt att sätta mig in i systemfrågor, samla ihop synpunkter och sätta mig in i olika processer och krav för att förstå vad som egentligen är den bästa lösningen både för att anpassa system och bygga helt nya system. Genom att göra ett bra förarbete, med bra kravställning och specifikationer, så blir resursanvändningen effektiv senare och lösningen blir rätt.
Vad tror du krävs för att lyckas i en sån här roll?
– Jag tror att det krävs både en lyhördhet och ödmjukhet för att verkligen förstå unika situationer och utmaningar, och inte bara komma in med en förutfattad mening, samtidigt som det krävs en förmåga att stå upp för en bra lösning och att inte backa från att ifrågasätta befintliga arbetssätt och gamla sanningar. Och en grund för allt det är en ärlighet och transparens i resonemang och diskussioner, det tror jag är jätteviktigt. Vi är alla här för att skapa en bra lösning, och då krävs tydlighet, öppenhet och en gemensam vilja att lyckas.
– Det handlar även mycket om förmågan att både fokusera på detaljer samtidigt som helhetsperspektivet inte glöms bort, och undvika tunnelseende på en viss förändring eller ett särskilt krav. Ibland kan system och processer vara som korthus, och det är inte en höjdare när ett kort hamnar fel och hela korthuset riskerar att rasa.
Uppfattat! Finns det något särskilt som utmärker ett extra roligt projekt för dig?
– Överhuvudtaget är en utmaning aldrig dumt! Jag gillar när det finns en balans mellan att nyttja den erfarenhet jag har i ryggsäcken och att lära mig något nytt. Det underlättar även om kunden vet vad de vill ha, men att skapa den förståelsen är ofta något jag bidrar med också. Jag hjälper dig både att bli en god beställare och sedan lösa beställningen, så att säga.
– Sedan sitter jag gärna så nära verksamheten som möjligt, jag är helst på plats ute hos kunden. Det är viktigt att ha fingret på pulsen, och den pulsen kan finnas både i lunchrummet såväl som i projektmöten. Det ger en bredare bild, och det är lättare att vara kreativ och skapa verkliga lösningar live, helt enkelt.
Det låter rimligt! Avslutningsvis – hur hamnade du på Engaleda, och hur trivs du här?
– Det kändes rätt helt enkelt. Framförallt gillar jag det engagemang och den energi som jag känner här. Det finns ett driv och intresse som jag tycker är närmast häftigt!