För många kockar i soppan? Vi pratar gruppdynamik och tålamod med Jan Holmner
Om det inte vore för att stolarna vid FN:s säkerhetsråd redan var upptagna hade vi nog aldrig fått stifta bekantskap med vår nya projektledare Jan Holmner. I denna intervju berättar Jan om hur han får människor att komma samman och vikten av att alltid behålla lugnet.
Hej Jan, vem är du?
– Jag är en Umeåbo, ursprungligen från Storuman, som nyligen har börjat som konsult hos Engaleda och befinner mig just på Volvo där jag har ett uppdrag som projektledare.
Vi har hört att det inte är din första tur som projektledare på Volvo…
– Nej, det stämmer! I grunden är jag utbildad skogstekniker och maskiningenjör, där den senare utbildningen ledde mig till Volvo kring år 2005. Där jobbade jag i 12 års tid som bland annat produktionsledare, projektledare och teknikchef. Jag har alltid tilltalats mer av själva arbetsformen än de tekniska aspekterna, det vill säga att jag tycker det är som roligast är strategiarbete, lagbygge och den resa som görs tillsammans.
– Själv är jag inte den mest tekniskt skolade, men jag tycker att jag har en god förmåga att lära känna, läsa av och få ut det mesta av mina medarbetare. Vilket är väldigt viktigt då jag som projektledare har att göra med människor med olika kompetenser, erfarenheter och bakgrunder.
Har du något exempel på när du har lyckats ena en brokig skara individer?
– Absolut, under mina år som projektledare har jag jobbat med människor från flera olika kulturer och länder, vilket såklart kan innebära en språklig utmaning. Men det påverkar också hur man hanterar konflikter, möten och frågor som kan dyka upp under projektet. För vi är alla olika.
– 2013 var jag projektledare för ett utländskt fabriksbygge där vi var minst tio olika nationaliteter runt mötesbordet. Det var en väldigt rolig utmaning att försöka få alla att komma samman, och vi lyckades genom att vara lyhörda, systematiska och behålla lugnet. Det mantra som vi bestämde oss för att arbeta enligt var “diskussioner istället för hårda förhandlingar”. Öppna kort, helt enkelt. Det sättet att arbeta på, att låta alla komma till tals och känna sig delaktiga, har jag burit med mig sedan dess.
Och nu ska du göra samma sak, fast som konsult! Hur känns det?
– Jag har ett brett spektrum av arbetslivserfarenheter men det här är något helt nytt, så det ska bli väldigt spännande! Tanken har funnits med mig i många år och jag har alltid velat kunna välja mina uppdrag med omsorg när jag blir äldre. Om jag aldrig hade vågat ta steget hade nog tanken legat kvar och gnagt inom mig. Så att jag faktiskt provar är det som känns allra bäst.
Avslutningsvis, för att knyta ihop säcken, varför kändes Engaleda rätt för dig?
– Jag och Joachim har hållit kontakten ett bra tag, och jag gillar hans approach till att inte bara jaga timmar, utan att tiden som vi lägger ner ska vara värdefull både för oss som konsulter och för våra kunder. Engaleda ska växa lugnt och sansat, precis som jag vill ha det.