Det tog skruv när vi snackade omställning – vi välkomnar Mats Johansson

Det tog skruv när vi snackade omställning – vi välkomnar Mats Johansson
Det tog skruv när vi snackade omställning – vi välkomnar Mats Johansson

Vi befinner oss mitt i den gröna omställningen i norr, och det känns därför otroligt bra att kunna bjuda in någon som arbetat med omställning på många sätt både till Engaleda och till den här artikeln. Därför välkomnar vi ett av våra nya tillskott, Mats Johansson, att berätta lite om sig själv, omställningsarbete, vägen till Engaleda och inte minst varför begreppet AI är både våldsamt och utsmetat.

Hej Mats! Vem är du och hur hamnade du här egentligen?

– Hej! Stor fråga haha. Jag är Mats Johansson, och ska jag definiera vad jag jobbat med hittills så skulle jag säga att jag jobbat med omställning på olika sätt. Och det var lite så det tog skruv när jag kom i kontakt med Engaleda. Vi började prata omställning – grön omställning, hållbar omställning, omställning av processer och tankesätt – det kändes otroligt kul att hitta en så inspirerande miljö där vi kunde prata om både det visionära såväl som det nära och konkreta.

Omställning ja, ett stort begrepp. Hur arbetar du med det?

– På olika sätt. De senaste åren har jag jobbat med IT-innovation, jag har arbetat mycket tillsammans med Umeå Universitet i olika innovations- och forskningsprojekt. Det har handlat om omställning av industri, enskilda men ändå väldigt stora utmaningar som omställning av patientjournaler, och hur distansarbete faktiskt fungerar – eller inte. Och hur det kanske borde fungera för att fungera! Kort sagt att ställa om olika typer av arbetssätt eller system, och det hänger ofta ihop. Vi kan inte ställa om bara ett system, utan behöver ofta ställa om hela arbetssätt och tankesätt också.

– Ofta finns det förutsättningar eller metodik som bara kan ändras långsiktigt, till exempel för tung industri. Men genom att använda befintlig eller ny teknik på nya sätt, tillsammans med nya arbetssätt och tankesätt, så kan vi skapa stor effekt även på kort sikt, och bättre möjligheter att lyckas med den långsiktiga omställningen. I det syftet arbetar jag ofta med olika typer av beslutsstöd, som olika sätt att modellera information och situationer, men också till exempel AI-verktyg som kan effektivisera tidiga skeden i många processer.

AI. Trendigt, verkligen! Vad är AI för dig egentligen?

– AI är ju ett våldsamt begrepp. Våldsamt på det sätt att det bryter sig in i nästan alla sammanhang! AI har blivit utsmetat, det är nog otydligt för många och används samtidigt som att det är en magisk lösning på allt, och som om varje lösning innehåller en AI-komponent. Ofta menas något så enkelt som en modell för att tolka vibrationer i ett hjullager, och den i sig är inte intelligent, även om begreppet AI får det att upplevas så.

– Så överlag tycker jag AI är ett överanvänt och lite söndertjatat begrepp. Men jag ser en stor praktiskt nytta för framförallt SME-företag eller organisationer med begränsad tid och budget att använda AI-lösningar, som ChatGPT, för att effektivisera idégenerering, skapa en mycket större kvantitet och snabbt nå kvalitet tidigt i en process, med mera. AI kan vara ett jättebra coachingstöd för företag i vissa processer. Den kanske inte kommer med det färdiga svaret, men kan ge ledtrådarna, idéerna och förståelsen som tar dig dit.

Spännande! För att bli lite mer konkreta, vad tillför du i Engaledas erbjudande med dina kunskaper och erfarenhet?

– Jag vågar sträcka ut hakan och säga att jag har gedigen erfarenhet av IT, jag har både IT-biten och datanördsbiten! Sedan framförallt min erfarenhet av att skapa innovationskoncept och att finansiera och projektleda dem. Jag tillför också en bredd inom energi-området som är nytt för Engaleda. Förhoppningsvis bidrar jag med lite nya idéer också, även om Engaleda sedan tidigare är ruskigt kompetenta!

Vad ser du i spåkulan i din framtid nu?

– Jag är öppen för alla möjliga utmaningar! Som ett exempel tycker jag att omställningen av transportinfrastruktur är väldigt intressant. Att förvandla en så kritisk del av samhället till att bli emissionsfri är lika viktigt som det är svårt.

Härligt, vi håller tummarna att vi lyckas med det! Till sist – Hur kommer det sig att du och Engaleda fann varandra?

– I grunden handlar det om värderingar, och jag tyckte Engaledas var väldigt sunda. Jag gillar att leva som man lär, och Engaleda har mycket fokus på hur vi faktiskt kan vara goda exempel för det samhälle och de beteenden vi vill se. Behöver vi verkligen alla de här prylarna för att vara effektiva? Hur kan vi leva ett hållbart arbetsliv? Jag tycker det är viktigt att om vi ska ställa om samhället, så behöver vi vara omställda själva, och det jobbar Engaleda hårt för. Det är heller inte bara ord, det var snarare lite av en punch in the face när jag klev in – det är verkligen påtagligt!

– Överhuvudtaget upplever jag att det största intresset här är för människan, och vad vi som människor vill åstadkomma. Det handlar inte om att sätta en etikett på en individ, utan om att ta till vara på kompetens, erfarenhet och vilja, och det gillar jag.

Tack Mats! Det värmer oss. Nu håller vi tummarna för många lyckade omställningar i vår framtid!

Dela denna artikel
Kopiera URLKopierad!

Boka ett möte

Boka ett möte

info@engaleda.se
info@engaleda.se
+46 70 266 14 00
+46 70 266 14 00
Östra Rådhusgatan 8B, 903 26 Umeå
Östra Rådhusgatan 8B, 903 26 Umeå

Senaste artiklarna

Se alla artiklar